HomeDinerEen Zeeuwse lekkernij

Een Zeeuws top gerecht

mosselen2Tijdens mijn jonge jaren (in Zeeland) aten we thuis regelmatig mosselen. De zilte smaak hiervan doet mij nog altijd denken aan mijn kindertijd. Nadat ik het ouderlijk huis heb verlaten kwam het er niet meer zo vaak van om mosselen te eten. Een enkel keertje in een restaurant, maar thuis mosselen koken heb ik nog niet vaak gedaan. Mijn man is er geen liefhebber van en ik vind het niet gezellig om dit in mijn eentje te eten.

Deze zomer gingen we een weekje op vakantie in ons chalet in Renesse en de kinderen (inmiddels 14 en 16 jaar oud) gaven aan dat ze nu wel mosselen lusten. Toen kreeg ik ook nog een mosselpannetje van mijn schoonmoeder, dus tsja…., het moest er maar eens van komen.

En waarom ook niet? Mosselen zijn namelijk heel gezond. Ze bevatten veel eiwitten en weinig vet en het vet van de mossel behoort tot de categorie van de onverzadigde vetzuren. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor en vitaminen. Ze hebben een hoog jodiumgehalte en bevatten seleen, koper en ijzer. Alleen mensen met een allergie voor schaal- en schelpdieren kunnen mosselen beter links laten liggen. Natuurlijk niet te veel frietjes en sausjes erbij eten, want dan wordt deze maaltijd al snel weer te vet.

Het koken van mosselen is eigenlijk ook heel makkelijk. Hoewel er verschillende manieren zijn om mosselen te bereiden eet ik ze het liefste “puur”, gekookt in water met soepgroente. Hieronder volgt het recept.

Ingrediënten:

Neem 1 kg mosselen per persoon; een zakje soepgroente. Het is makkelijk om een speciaal mosselpannetje te gebruiken, met een hoog deksel. Wij hebben een pannetje voor 2 kg, dus we hebben 2 kg tegelijk klaargemaakt.

Bereiding:

Spoel de mosselen goed af, zodat er geen zand meer aan zit. Loop ze even na en verwijder eventuele kapotte. Doe de mosselen in het pannetje, leg de soepgroente erop, bestrooi ze met peper en vul de pan voor 3/4 met water. Breng het geheel met gesloten deksel op hoog vuur aan de kook. Het kookvocht drukt het deksel omhoog wanneer de mosselen koken. Licht het deksel op, zodat het vocht weer zakt. Schep of schud de mosselen om. Druk het deksel weer op de pan en laat op dezelfde manier het vocht het deksel nog twee keer omhoog drukken.

De mosselen zijn gaar, serveer ze direct. Lekker met frietjes of brood en remouladesalade.

p.s: het deksel van het mosselpannetje kan worden gebruikt om de lege schelpen in de te doen en je kan een schelp gebruiken als bestekje.

 

 

 

 


Reacties

Een Zeeuwse lekkernij — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.